BİR BAŞKA DEFTER: LOS ANGELES BB CİNAYETLERİ | DEATH NOTE


Tanıtım:
Los Angeles bir dizi seri cinayete sahne oluyor. Ünlü dedektif L, BB Cinayetleri olarak anılan ve belli bir düzen doğrultusunda işlenen bu karmaşık cinayet vakalarını çözmek için iş başında ve Naomi isminde bir eski FBI ajanı da bu tüyler ürpertici cinayetlerin çözülmesi için L'ye yardım ediyor. Ve Death Note'dan alışkın olduğunuz üzere, ne hiçbir şey göründüğü gibi ne de işler giderek kolaylaşıyor. Death Note Bir Başka Defter, heyecan dolu bir polisiye.

*****

Herkese merhabalar :)

Aslında kitabımız hem çok uzun olmadığından hem de bir manganın yan kitabı olduğundan çok da yorum yapmak istemiyordum. Genelde okuduktan sonra instagram üzerinden kısa kısa değiniyorum şu sıra bu tür kitaplara. Ama kitabımızı yorumlarken bir yandan da kısacık da olsa Death Note  'a değinmek istediğimden ve ikisini de o şekile yorumlamayı planladığımdan bu postu yazmaya karar verdim :)

Hazırsanız başlayalım:

Öncelikle kitabımızı anlatmadan kısacık da olsa Death Note'a değinmek istiyorum. Death Note okuduğum kitaplar ya da izlediğim mangalar olsun zekice ve hayranlık uyandıracak kadar kafa yorucu polisiyesiyle kesinlikle benim için özel bir anlam ifade eder. Çünkü ondan sonra okuduğum ya da izlediğim hiç bir şeyde onun kadar başarılısını bulamadım. Tamam yanına yaklaşan elbet oldu ya da onun tarzında yazılıp da onun kadar iyi olması umulan... ama Death Note gerçekten de başından sonuna gerek karakterlerin dehası gerek konunun kafa patlatmanızı ve sonunda beyninizin yanmasını sağlayacak kadar zekice işlenmesi gerekse de sorgulattığı hayat gerçekleriyle baştan sona eşsiz bir yapımdı kesinlikle. Ki animesinin de mangasına gerek çizim gerekse de işleniş olarak sadık kalmasıyla bu durum onu yayınlandığı zaman olsun sonrası olsun daima unutulmayacaklar arasına soktuğunu söylemek yanlış olmaz ;) Bu arada eğer okumadıysanız aynı yayınevinden Türkçe baskıları mevcut, izlemediyseniz de birçok anime sitesi tarafından çevrilmiştir. Yani kesinlikle kaçırıp da ihmal etmeden bir an önce başlayın ^^ Bunlar ötesinde de ona yorum yapmak, izlediğinizde anlayacağınız üzere, oldukça çok zor. O nedenle sadece ister okuyun ister izleyin, ama kesinlikle mahrum kalmayın diyorum.

Gelelim kitabımıza. Kitabımız Death Note'un sevilen ve zekasına hayran duyulan karakteri, biricik dedektifimiz L'in Kira'dan önceki bir macerasını bizlere M'in anlatımıyla ele alıyor. Ki bu sebeple arada kafamızı karıştıran kısımları olsa da avantaj olarak elimize birçok şey geçiyor. Konumuza dönersek... Naomi FBI görevinde yaşadığı bir olay sebebiyle zorunlu izne çıkarılan ve işe dönüp dönmeme konusunda sorunları olan bir karakterdir. İzin günündeki bir sıradışılık sayesinde BB cinayetleri davasına L'in yardımcısı olarak pek gönülsüzce de olsa dahil olur ve bundan sonra hem kedi fare oyunu başlar hem de aradığı soruların yanıtlarını biraz da olsa bulur. Bu kedi fare oyununda aslında her şey plana uygun gidiyor gibi görünse de söz konusu L ve hafife alınıyor gibi görünen piyonu olunca sizce katil başarılı olabilecek mi? Yoksa biricik dedektifimiz bir kez daha bizi dehasına hayran mı bırakacak? Peki ya Naomi, o sadece bir piyondan, bir kukladan mı ibaret yoksa daha fazlası mı? Hem şu Ryuzaki denen adam da kim ve neden bu kadar tanıdık geliyor? Hepsi ve çıldırmanıza sebep olacak kadar olayların çok daha fazlası için kesinlikle kitabımızı okumalısınız ;)

Kitabımız boyunca cidden sevmediğim hiç bir şey yoktu. Başta anlatımın farklılığı yüzünden yalpalasam da kitap yazmalarının acemiliğine, alışkın olmamalarına verip onu da unuttum zaten sonrasında. Hem nasıl unutmam ki! Kitap boyunca başlarda her şey tahmin edilebilir gibi görünse de sevgili yazarlarımız her zamanki gibi bu ilizyonlarını kullanarak bizi son kısımlarda yine ağzı açık bırakıyor. Ki sadece ağzı açık bırakmak değil, olayın anlatımı ve detaylarını da öğrenmemizle birlikte bir kez daha beynimizi içerden acı içerisinde yakıyorlar :D Bir Death Note değil tabi ki ama L'i birazcık daha tanımamız ve onun dünyasını görmemiz açısından bence oldukça güzel bir hikayeydi *.* Bir kere çeviri çok tatlıydı bence, özellikle de atasözlerinin bize uyarlanıp da yerlerine iyi bir şekilde yerleştirilmesi. Sonrasında, başta oldukça farklı bir tarz olduğundan anlatımda yalpalasam da alıştıktan sonra yer yer oldukça öğretici yer yer de oldukça eğlendirici gelmedi değil ;) Ara ara M'in kendi düşüncelerine yer vermesi dikkat dağıtsa da gerek çoğu yerdeki ders verir nitelikteki açıklamalarıyla kitaba adeta dedektif olma el defteri havası vermesi gerekse hem şimdiye hem de Death Note zamanlarına değinerek bazı konulara açıklık getirmesi gerekse de L konusunda bir bilgi deposu olmasıyla kesinlikle muhteşem olmuş <3

Kitabımız konusunda daha fazla şeye değinmem spoiler olacağından burada kesiyorum yorumumu ^^ Okurken bir Death Note beklemeyin bence, ama L'in dahil olduğu bir hikaye olduğundan da beklentisiz de olmayın. Ben çok sevdim açıkçası ama dediğim gibi Death Note'dan oldukça farklıydı. Bence fırsatınız olursa muhakkak okuyun ve biricik dedektifimizi daha fazla tanıyın. Hem yazarlarımızın da o muhteşem dehalarını bir kez daha okuma fırsatı kaçırılmaz! :)

Kendinize ve kitaplarınıza iyi bakın, bir dahaki yorumumuzda görüşmek üzere...

Yorum Gönder