ELFABE | MEHMET ALİ BULUT


Tanıtım:

El ve parmak yapılarımız ile yüz hatlarımız davranışlarımızı belirleyen genetik kodlar içerir. Bu genetik kodlama; kişinin iç hâllerinden, yeteneklerinden, hastalıklarından, başarılı ya da başarısız olabileceği girişimlerinden haberler verdiği gibi düşünce süreçlerini de belirler. Parmakların uzunluğu ya da kısalığı, avuç içindeki çizgiler, yükseltiler ve çukurlar hep bir şeylere işarettir. Mesela, bir meslekte çok başarılı olmuş insanların ellerinde belirgin ortak özellikler vardır. İnsan yüzünün sol kısmı o insanın gerçek kişiliğini yansıtır. Buna karşın sağ tarafı ise saklamaya çalıştığı diğer yüzünü gösterir.

Her insan;
-Kendi hayat yürüyüşünün nasıl olacağını,
-Hastalık ve sağlık durumu ile ilgili gelişmeleri,
-Evlilik hayatını ve sürecini,
-İnsan ilişkilerindeki potansiyelinin ne olduğunu merak eder.

El ve yüz çizgilerinden, tavır ve davranışlarından insanların kabiliyet ve kapasitelerini okuma sanatı olan ELFABE, insanın yüzündeki, avucundaki, cildindeki birtakım işaretlerden hareket ederek, hayatını doğru yönlendirmesi için ona yardımcı olmak amacıyla yazılmış bir kitap... Genetik potansiyelini keşfetmek isteyenlere kaynak niteliğinde bir eser...


Sınav arası kaçamağına hoş geldiniz :) Bir önceki yazımda dediğim gibi, bu sene farklı şeyler de okumak istiyorum -klasik olmadıkları sürece. İşte Elfabe de benim için o farklı türden siftahımı yaptığım bir kitap. Yalnız roman olarak değerlendirmediğimden liste dışına çıkmış sayılmam! Şey, bu da diyetini bozmuş biri gibi oldu :D Neyse, sonuç olarak Elfabe kitabı roman dışında okumak istediğim kitaplardan ilki oldu. Ve umarım devamı da gelir, daha şiir kitapları da denemek/okumak istiyorum ^^

Kitabımız içeriğindeki konusunun ne olduğu, neden başka şeylerle karıştırılmaması gerektiği ve daha fazlası konusunda bizi bilgilendirerek başlıyor. Sonrasında da gerek örnekler gerekse de alıntılarla konuyu daha fazla açarak bize kitabın konusu ve amacı konusunda daha da ayrıntılı bir şekilde anlatarak ilerliyor yazarımız. 

Bu bilgilendirmeler ve açıklamalar kısmından sonrasında ise asıl konuya giriş yaparak yavaş yavaş öğretiyor bize. Peki nasıl mı? Gelin hep birlikte daha detaylı bakalım:

Kitabımız bizi, konuya giriş yapmadan önce bilmemiz gerekenler konusunda bilgilendirdikten sonra asıl konuya giriyor. Ama bunu yaparken birden değil yavaş yavaş, birikimli bir şekilde ilerliyor. Buna örnek olarak, parmakların şekillerine göre aldıkları özellikleri tanıtmadan öncesinde ellerimizi tanımlaması, daha sonrasında ellerimizi ve kademe kademe onların her türlü durumuna göre özelliklerini belirtmesi verilebilir. Gerçi böyle diyince sanki sadece elimiz ve avucumuzdan ibaretmiş gibi gelse de yazarımız kitabımızda tabi ki de sadece ellerimiz konusuna değinmiyor. Eller ve içeriklerinden sonra parmaklar, tırnaklar, 5 parmağımız ve bunların detaylı yorumları, son olarak da yüzümüz ve kişilik tipimize göre değerlendirmesiyle yorumlamasına son veriyor. Ama asıl kapanışını tüm bilgilerimizi nasıl kullanabileceğimiz konusunda bir bilgilendirme ile yapıyor.

Neleri beğenmedim? Açıkçası kitapta bulunan bazı terimlerin genele hitap eden bir dille anlatılamaması benim için sorun oldu. Çünkü okuduğum kısımlarda bulunan bazı kelimeleri anlamaya çalışmaktan konudan koptuğum da oldu. Ki bu kısımlar başlarda sık olduğundan çok sorun olmadı ama girişi biraz zorlu oldu diyebilirim ne yazık ki :( Ve yine aynı dili sonlara doğru tekrar kullanması da zorluk yarattı. Yine de o zorlu baş kısımlarından sonra, özellikle de konuya girdikten sonra yaptığı açıklamalarda daha genele hitap eden kelimeler kullanması sebebiyle aynı sorunu yaşamadım. Yani başta kısa bir sorun yaşasanız da aynı sorunu devamında pek yaşamıyorsunuz, sonlara doğru bir iki kısım haricinde. Bir de çok sık olmasa da karşılaştığımda beni rahatsız eden bir "ara not" kısmı oldu. Genellikle bu tip şeyleri okurken, uzun dipnotlar da dahil, konudan kopabiliyor ya da odaklanmakta zorlanabiliyorum. Her ne kadar az olsa da karşılaştığımda, dediğim sebepler nedeniyle, oldukça rahatsız verici oldu. Keşke yazarımız bu notları konu sonunda ya da kitap sonunda ayrı bir not olarak yapsaydı :( Bunlar dışındaysa herhangi bir sorun yaşamadım açıkçası.

Kitabımızın artı noktalarına gelirsek, daha önce bu tür okuduğum bir iki kitaba göre gerçekten de iyi bir şekilde hazırlanmış bence. Konuyu anlatışı genel olarak hem detaylı hem düzenli hem de görsellerle desteklenmiş. Bu nedenle okurken büyük kolaylık sağlıyor ;) Bir de konuya geçmeden önce, çok uzun olmamak kaydıyla, açıklamalar yapması ve daha sonra da konuları kendi içinde düzenli bölümlere ayırarak anlatması da okurken büyük kolaylık sağlıyor. Ah, neredeyse unutuyordum, yazarımızın anlatırken konuyla alakalı alıntılar yapması okurken daha sıcak yaklaşmanıza sebep oluyor ^^ Ama bana göre en iyi yanı, tam da bahsettiği gibi, konusunu ve bahsettiklerini neredeyse bilimsel bir dilde, sıkmadan ve kısa-öz bir şekilde anlatmasıydı sanırım. Özellikle ilk kısımlarında yaşadığım zorlukları dikkate alırsak daha sonrasında bu şekilde olması hem okumayı kolaylaştırıyor hem de sizi zorlamadan hızlı bir şekilde konunun akıp gitmesini sağlıyor :)

Sonuç olarak, eğer siz de ara vakitlerinizde roman dışında değişik türler denemek istiyor ve bu tip şeylere de meraklıysanız Elfabe'ye bir şans verebilirsiniz ;) Bana göre, daha önce bu tip okuduklarıma bakarak, gerçekten de iyi bir şekilde hazırlanmış bir kitaptı açıkçası :)

 Benim finaller son gaz devam ve soğuklara rağmen hala direnip okula gidiyoruz :( Son olarak, kitabımız için farklı yorum okumak isterseniz Anime ve Kitap Sever bloguna uğrabilirsiniz buradan ;) Kendinize ve kitaplarınıza iyi bakın. Dışarı çıkacaksanız da sıkı giyinmeyi ve tedbirli olmayı unutmayın! Bir dahaki kitabımızda görüşmek üzere...

Yorum Gönder