KONUŞ BENİMLE (SPEAK) by LAURIE HALSE ANDERSON | YORUM


Herkese merhabalar :) 

Kitabımızın yorumuna geçmeden önce isterseniz aşağıdaki linkimizle birlikte kitabımızı ve yazarımızı tanıyabilir, daha sonrasında ise ön okumamızla kitabımıza biraz göz atabilirsiniz... Keyifli okumalar ^^

Bu arada kitabımızı sevgili İpek (Afroditin Güncesi) ve cancağızım Eren Nadir Akşamoğlu ile okudum. Onların yorumlarına da göz atmayı unutmayınız ;)




Kitabımıza başlarken, daha önce filmini izlememin de etkisiyle, açıkçası oldukça korkuyordum. Çünkü kitabımız hem konusuyla oldukça hassas hem de filminden daha başarılı bir şekilde anlatılmasını istediğim bir kitaptı. Bu nedenle hem okumaya hem de hayalkırıklığına uğramaya oldukça korkuyordum :( Neyse ki yazarımız tüm bu korkularımı silip süpürürcesine gerçekten iyi bir kitap sundu bize. Ki okurken yer yer ara vermek yer yer sinirden ya da olayın boğuculuğundan ağlamamak için elimden bırakmak zorunda kalmam da bunun kanıtıydı. Ama kitap bittiğinde ve sonundaki o süprizlerle de karşılaşınca gerçekten okuduğuma çok memnun oldum. Ve dilimize bu kadar geç çevirilmesine de oldukça üzüldüm. Çünkü kitabımız bence o yaştaki bir karakterin o acı olay sonrasında yaşadıklarını hatta yazarımızın da dediği gibi çok daha fazlasını tam da o yaşa ve karaktere uygun olarak oldukça güzel vermişti. İnsan okurken hem duygularına engel olamıyor hem de bir farkındalıkla çevresindeki insalara, tanıştığı kişilere ve arkadaşlarına karşı bir şekilde daha dikkatli olmaya yöneliyor. O nedenle kitabımız da benim için ayrı yeri olan ve bu yıl okuduğum o muhteşem kitaplar arasında bize verdiği mesajlarla yer alıyor <3

Tamam, konumuzu aslında nasıl anlatabileceğimden pek emin değilim ama mümkün olan en spoilersız şekilde sizlerle konumuzu paylaşacağım, bu arada da ben de o son olaylardan sonra biraz toparlanma fırsatı bulabilirim. Başlayalım öyleyse:

Melinda 14 yaşında, liseye yeni başlamış ve hayatı henüz daha bilmediğimiz bir nedenle tepetaklak olmuş bir karakterdir. Kitabımız da okulun ilk döneminden, daha ilk dakikalardan kitap boyunca kızımızın nasıl bir ruh halinde olacağını belli edercesine oldukça karamsar ve bir şekilde de acımasız olarak başlıyor. Ki ilk başlarda okurken olayı bilmediğinizden dolayı Melinda'nın davranışları ya da kitabın anlatış şekli bir parça sıkılmanıza neden olabilir. O nedenle buradan kitabın sonuna kadar sabırlı olmanızı rica ediyorum :* Devam edersem... kitabımız kızımızın daha ilk günden dışlanması ve bunlar yetmezmiş gibi gün içinde üst üste aksilik yaşamasıyla gittikçe ağırlaşıyor. Ama tüm bunların yanında bir de ona o karanlıkta ışık yayarcasına, sırf başka bir dersten kurtulmak için seçtiği resim dersi sayesinde bir şekilde hayata tutunmasını da sağlıyor. Ki resim dersi öğretmeni Bay Freeman'ı oldukça sevdim. Belki direk olarak ya da gösterircesine bir şeyler yapmadı ama o da kendi bildiği şekilde tüm kitap boyunca birçok kişinin vermediği desteği kızımıza pek hissetirmeden verdi. Ve bu sayede de kızımızın kendi yolunu ve gücünü bulmasını sağladı. Ama onun dışında kitabımız çoğunlukla Melinda için hep bir savaş alanıydı. Çünkü yaşadıklarını ortalara kadar hatta sonlara doğru gelene kadar bize bile söylemiyordu. Bunun üstüne bir de her gün okulda ve evde hak etmediği muamelelere maruz kalıyordu. Ki yaşadığı olayın üstüne bunların gelmesini siz düşünün! O.O Bu nedenle kitabımız da oldukça depresyon ve acı yüklüydü çoğu zaman. Ama zaman zaman da iyi şeyler de olmuyor değildi :) Yine de o ufacık da olsa iyi olan zamanlar yeterli mi? Yoksa o yaştaki biri için tüm bu yaşadıkları fazla mı gelecek ve sonunda pes mi edecek? Peki kızımız O ŞEY konusunda ne yapacak? Ya da O ŞEY diye bahsettiği kim ve olayla bağlantısı ne? Peki gerçekler, onlar ortaya çıkacak mı yoksa kızımız sessizliğe gömülecek ve tüm bu olaylar tarihin başka bir kara lekesi olarak gizli sayfalara mühürlenecek mi? Hepsi ve çok çok daha fazlası için kesinlikle kitabımızı okumanız ve bu farkındalığa varmanız gerekli!

Kitabımız, sanırım, filmini daha öncesinde izlediğimden dolayı beni pek sıkmadı başlarında ya da olayları bildiğimden dolayı bir şaşkınlık yaşatmadı. Yine de eğer olaydan hiç haberim olmasaydı sanırım anlatım şekli başlarda sıkabilirdi. Çünkü çok fazla detay yoktu ve zaman atlamaları çok fazlaydı. Ama kızımızın durumunu bilerek okuduğumdan tam olarak neden böyle olduğunu anlıyabiliyorum. Ve eminim kitabı bitirdiğinizde siz de bu konuda baştaki düşüncelerinizin değiştiğini göreceksiniz ;) Bu nedenle, okuduğum bir yorumdan dolayı, o kısımlar boyunca sabırlı olmaya, kızımızın neden böylesi değişken ruhlu ve boşvermiş bir şekilde olduğunu anlamaya çalışın. Ki Melinda kendisi söylene kadar zaten size bunların ipuçlarını çok açık olmasa da veriyor ;) Bunun dışında da söylersem spoiler olur ama söylemezsem de olmaz :/ Sonlara doğru tam da beklediğim sahnenin gelmesi ama sonrasında yaşananların bize umduğum gibi aktarılmaması kitap boyunca beni sinir eden tek konuydu. Ve aynı zamanda bu nedenle filmin o son kısımlarını kitaptan daha beğendim.

Yukarıdaki nedenimiz dışında kitabımız kesinlikle filmden çok çok daha iyiydi. Okurken yazarımızın duygular ve iç ses odaklı anlatmasına rağmen kızımızı anlıyor, yaşadıklarını öğrendikten sonra ise kendinize hakim olamıyor ve bir anda kızımızın neden öyle olduğunu, tüm o hissettiği duyguları hissediyor hatta bazen onun yerine de üzülüyorsunuz :( Ki kitap boyunca bir çok yerde Melinda'ya kızsanız da okudukça ve yaşadıklarını daha da okuyup düşündükçe tüm kelimleriniz kifayetsiz kalıyor. Sonuçta bu yaşanılan durum zaten kötüyken bir de üstüne hak etmediği şeyler yaşaması ve arkadaşları tarafından dışlanılması, hele o Rachel denen ve elime verseler parçalamak istediğim eski en iyi arkadaşı, en kötüsü de O ŞEY'in her şeye rağmen daha da yüzsüz olması... Kısaca başta kızdığınız ve kendime hakim olamadığınız ne varsa yazar daha sonrasında sizi asıl olayın içine yavaş yavaş çekerek çok iyi bir şekilde kızımızı anlamanızı sağlıyor. Ya da daha öncesinde filmi izlemenin de etkisi olabilir bendeki ^^ Bir başka sevdiğim şeyse kesinlikle Melinda'nın her şeye rağmen bir şekilde güçlü kalması, normal olmaya çalışması ama durum tüm çıplaklığıyla gözündeki perdeyi aralığında bile kaçmaması ve mücadele etmesi oldu. Ki o kısımlar kesinlikle yüreğim ağzımda ve gözlerim oldukça dolu okuduğum kısımlardı T.T Bunlar dışında ise ufak tefek de olsa etrafındaki insanların onu içinde bulunduğu durumdan kurtarmaya çalışmasına ve en çok da kitabımızın sonunda bulunan o bonus bölümlere bayıldım *.* Kesinlikle bonus bölümler bir harikaydı. Kitabı daha iyi anlamamızı ve konunun ne kadar ciddi olduğunu yazarımız bize bu bölümler sayesinde açık bir şekilde anlattı. Ki hepsiyle birlikte kitabımızın kapağını kapattığımda kesinlikle filmini izlediğim o zamana gittim ve aynı o zamandaki gibi bir farkındalık yaşadığım için oldukça gurur duydum :)

Açıkçası ne desem de biliyorum ki yetmeyecek, çünkü kitabımız üstünde düşündükçe düşündüren ve sizi etrafınız konusunda uyandıran unutulmayacak bir kitap. Ayrıca oldukça hassas bir konudan bahsediyor olabilir ama kesinlikle yazarımız bu konuyu başarılı bir şekilde ele almış ve bize bu farkındalığı en iyi şekilde vermiş. Bu sebeple kitabımızı belki her yaştan değil ama en azından lise çağı ve üstüne kesinlikle tavsiye ederim. Çünkü işlerin tam da acımasızlaştığı yıllarda eminim sizin de farkında olmadığınız ama sessiz çığlıklar atan okul arkadaşlarınız vardır. Ve bu kitap tam da bu nedenle insanlara karşı neden her zaman kibar olmamız, onları dışlamamamız ve birbirimizi anlamak için çaba sarf etmemiz konusunda gerçekten iyi bir örnek. Özellikle Mucize by R. J. Palacio  kitabımızla birlikte yılın farkındalık kitapları açısından aklımda kazınmayacak bir yer ettiler <3

Kendinize ve kitaplarınıza iyi bakın. Bir dahaki yorumumuzda görüşmek üzere...

Yorum Gönder